23. Susreti za Rudija

AEROMITING - Gornja Stubica

Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina u suradnji s Općinom Gornja Stubica po 22. put organizira „Susrete za Rudija“, manifestaciju posvećenu spomenu na pilota HRZ Rudolfa Perešina. Ovogodišnji XXII.Susreti za Rudija održati će se su u petak 10 ., subot u 11. i nedjelju 12. svibnja 2019. godine.

Tradicionalno, kao i svake godine u 10:00 sati u nedjelju 12. svibnja program će započeti svetom misom zadušnicom u Župnoj crkvi svetog Jurja. Svečano otvaranje Susreta za Rudija započeti će u 12:00 sati polaganjem cvijeća uz Perešinovu bistu u Spomen parku Rudolfa Perešina, a nakon polaganja započeti će Memorijalna utrka Rudolfa Perešina na 10 kilometara.

Ovogodišnji „XXII.Susreti za Rudija“ će nastavizi sa svi dosadašnjim uspješnim programima.

U petak 10.svibnja 2019.godine održati će se predavanje pilota Prve borbene eskadrile o sudjelovanju zrakoplovstva u Domovinskom ratu. Predavanje o domovinskom i radu s Rudijem održati će njegovi kolege. Nakon predavanja, u okviru proslave i obilježavanja jubileja „XXII. Susreta&ldq uo; u Mu zeju Seljačkih buna biti će otvorena izložba posvećena Rudolfu Perešinu.

 

 

„XXII. Susreti za Rudija“ programski će se nastaviti u subotu 11. svibnja 2019. godine Malom školom zrakoplovstva na ŠRC NK Matija Gubec i prezentacijom HRZ-ovog simulatora MIG-a 21, sa ciljem popularizacije zrakoplovstva i zrakoplovno-tehničkih zanimanja. U osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici održati će se tečaj raketnog modelarstva koji će imati za cilj upoznavanje djece s osnovama modelarstva . Nakon tečaja udruga branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ Gornja Stubica održati će predavanje o Domovinskom ratu.

 

Aeromiting kao najatraktivniji dio trodnevne manifestacije započeti će u nedjelju 12. svibnja 2019. godine u 15:00 sati preletom MIG-a 21, skokovima vojnih padobranaca, slijetanjem helikoptera Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova, te preletima ultralakih letjelica i zrakoplova generalne avijacije. Najdinamičniji dio letačkog - letovi akrobatskih aviona te Krila oluje . Ove godine po prvi put planiramo izložiti repliku prvog hrvatskog aviona na motorni pogon koji je 1910.godine konstruirao Slavoljub Penkala, a biti će postavljena na ŠRC-u Matija Gubec. Zračni program biti će obilježen već tradicionalnim sudjelovanjem zračnih vojnih snaga Republike Mađarske i Republike Slovenije.